Mol gebelik, normalde kişinin hamile kalıp ama gebelik ürünün genetik bir problem nedeniyle normal gelişme göstermediği, halk arasında üzüm gebeliği denilen gebelik şeklidir.

Parsiyel Mol, Komplet Mol gibi çeşitleri vardır. Parsiyel mol’de bebeğe ait bulguların yanı sıra plasentadaki bir takım hücreler şişmiş olur ve içi su dolu keseciklere benzer. Hem bebeğe ait organlar hem de mole ait organlar olur.

Normalde yumurta döllenirken tek yumurta tek spermle birleşir. Tek yumurta varken iki spermin yumurtayı döllemesi ile komplet mol oluşur. Komplet molde bebek oluşmaz; üzüm gebeliği adı verilen içi boş su kesecikleri oluşur. Ancak, mol gebelik sağlıklı bir gebelik değildir. Kesinlikle tahliye edilmesi gerekir.

 

Kimlerde Görülür?

Herkeste görülebilir. Sosyoekonomik düzeyi düşük ve daha sağlıksız beslenen kadınlarda nispeten daha sık görülür ancak nedeni tam olarak bilinmiyor. 20 yaş altı ve 40 yaş üstü gebeliklerde daha fazla görülüyor.

 

Tanı Nasıl Konulur?

Ultrason bizi yönlendirir; gebelik kesesi görülmeyebilir. Su keseciklerine benzer, rahim içerisinde kar yağdı manzarası ortaya çıkar ve Beta Hcg değeri 100 binin üzerinde olur.

Kısmi molde bu kadar yüksek olmayabilir ve tanısı daha zordur. Komplet molde tanı daha çabuk konulur. Parsiyel molde bebeğin varlığı durumunda yanlışlıkla normal gebelik olduğu düşünülebilir. Bu nedenle plasentayı detaylı olarak incelemek çok önemlidir. Ciddi bir kanama yapabilir.

Burada en önemli şey tahliye ettikten sonra Beta Hcg seviyesinin düzenli olarak takip edilmesidir. Kanserleşmeye dönerse hayati tehlikesi olabilir.

 

Gebelik Tahliyesi Nasıl Yapılır?

Ağrılı bir işlem olduğu için genel anestezi tercih edilir.  Rahim yaralanması gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Bu nedenle hamile kalır kalmaz kişinin mutlaka hekimine başvurması ve sağlıklı bir gebelik olup olmadığını öğrenmesi gerekir.

Mol gebelik geçiren kadınlarda Beta Hcg üreten hücrelerin aktivitesi devam ettiği için gebelikten sonra da takip edilmesi önemlidir. Çünkü daha kötü sonuçlar doğurabilecek problemlere yol açabilir. Mol gebeliği geçiren kadınların %10’unda gebeliğin bitmesine rağmen Beta Hcg seviyesinin artmaya devam ettiği görülmüştür. Bu durum gereğinden fazla çoğalan hücrelerin diğer organlara kan yoluyla bulaş yapması sonucu kansere yol açabilir.

Molar-Pregnancy