Normal Adet Düzeni
Yumurtlama döneminde, cinsel ilişkinin olmaması ya da korunma yüzünden gebeliğin oluşmaması, kalınlaşmış rahim duvarlarının kanamayla birlikte dökülerek dışarı atılmasıyla adet kanaması meydana gelir. Bu adet döngüsü kadının menopoza girişine kadar her ay bu şekilde devam eder. Bu döngü her ay tekrarlandığında, kadının düzenli adet gördüğü söylenebilir.
Adet Düzensizliği
Adet düzeni normal olan bir kadın ortalama 28 günde bir yani bir adet kanamasının başladığı ilk günden, ondan sonraki adet kanamasının başladığı ilk güne kadar geçen sürede kanama olur. Bu kanama yaklaşık 3-7 gün kadar devam eder. Âdetin başında genellikle daha fazla olan kanama miktarı giderek azalarak, en fazla 7 gün içinde tamamen biter. Bazı kadınlarda iki adet kanaması arasında yumurtlama döneminde az miktarda lekelenme tarzında kanamalar olabilir. Kadınlarda yumurtlama döneminde olan kanama her ay sürekli olarak tekrar eder. Bu anormal bir durum olarak görülmez. Bu düzenin dışına çıkan sapmalar düzensiz kanama olarak kabul edilir.
Doğurganlık çağındaki kadınların aktif şekilde cinsel bir yaşamı varsa, düzensiz adet kanamaları en çok gebeliğe bağlı meydana gelebilir. Bu nedenle düzensiz adet kanaması olan kadınlara doktorun soracağı ilk soru “gebelik olabilir mi?” olmalıdır. Bunun dışında adet düzensizliklerinin önemli bir sebepleri arasında tiroit bezi hormonlarında eksiklik ya da fazlalık olmasıdır. Bu durumlarda da adet kanaması düzeninde bozulma meydana gelir.
Adet Kanamasının Fazla Olması ve Uzun Sürmesi
Adet kanamasının fazlalaşması sıklıkla tedavi gerektiren bir durumun varlığına işaret eder. Adet kanamasının fazlalaşması kadını da kansız bırakacak ve genel sağlığını bozacaktır. Böyle durumlarda altta yatan sebebin ortaya konması açısından bir jinekoloğun muayenesi şarttır.
Altta yatan sebepler ise sıklıkla myom dediğimiz iyi huylu urlar, hiperplazi dediğimiz rahim iç tabakasının aşırı kalınlaşması, endometrit dediğimiz rahim iç tabakasında iltahaplanma veya polip adı verilen et parçaları gibi sebeplere bağlı olabilir. Nadiren de jinekolojik kanserler neden olabilir. Bunların hepsinin hekim tarafından tedavisi şarttır.